Przepis na te bułeczki to gwarancja, że nie zabraknie nam pieczywa na śniadanie:)
Zawsze możesz go wykorzystać w tej ,,awaryjnej sytuacji", gdy w chlebaku jest już pusto a nikomu z domowników nie chce się zawitać w najbliższej piekarni czy sklepie:)
Składniki:
Z podanego przepisu wyszło mi 6 bułeczek śniadaniowych
2 szklanki mąki
0,5 szklanki letniego mleka
15 g świeżych drożdży
2 jajka
1 łyżeczka soli
2 łyżki margaryny roślinnej
0,5 szklanki sezamu
0,5 szklanki nasion lnu (siemię lniane)
Mąkę wsyp do dużej miski dodaj sól i wymieszaj.
Mleko lekko podgrzej i wymieszaj z drożdżami, następnie przelej rozczyn do mąki.
Do miski wbij jajka, dodaj margarynę i zagnieć ciasto.
Ciasto powinno odchodzić od dłoni, w przypadku gdy tak nie jest dodaj trochę mąki.
Przygotowane ciasto zagnieć z sezamem i nasionami lnu.
Pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośniecia ciasta.
Po tym czasie podziel ciasto na bułeczki, w tym celu odrywaj kuleczki ciasta i lekko je zgniataj dłońmi.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem.
Połóż na nią bułeczki, możesz je na wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
Piecz je w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstaw je do ostygnięcia.
Jeśli chcesz je przechowywać przez kilka dni wyłóż bułeczki do woreczka, innaczej staną sie twarde.
Smacznego!
No comments:
Post a Comment