ciasto
2 szklanki mąki
1 szklanka letniej wody
1 szklanka letniego mleka
1 łyżeczka soli
1 jajko
Do miski odmierz 2 szklanki mąki, 1 szklankę letniej wody,
1 szklankę letniego mleka i 1 łyżeczkę soli.
Do skladników wbij jajko i wymieszaj wszystko mikserem
na delikatną masę.
Przy smażeniu na patelni teflonowej nie dodawaj oleju i smaż
naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Jeśli lubisz smażyć
na zwykłej patelni na początku nalej olej i lekko go ogrzej
a później smaż naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor.
farsz
szpinak
1 łyżeczka masła
ser feta
pieprz, sól
oregano
czosnek
Szpinak umyć, posiekać.
Czosnek obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić szpinak i smażyć
pod przykryciem ok 10 minut. Co jakiś czas należy
mieszać szpinak by nie przywarł do patelni.
Potem dodać czosnek i przyprawy i dalej smażyć
pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie dodać
pokruszony ser feta. Wymieszać i lekko podsmażyć.
Gotowym farszem wysmarować naleśniki,
najlepiej podawać na ciepło zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!!!
No comments:
Post a Comment