Tuesday, September 3, 2013

Małe tarty z pomidorami i bazyliowym pesto


W moim ogródku jak zawsze posadziłam kilka krzaczków bazylii.
Jako roślinę przyprawową cenię ją bardzo za smak i zapach.
Można używać jej świeżych lub suszonych liści.
Szczególnie często bazylii używa się do przyrządzania potraw kuchnii włoskiej.
Dzisiaj proponuję Wam przepis, w którym użyłam przygotowane wcześniej pesto bazyliowe:)

Składniki na pesto bazyliowe
3 szklanki pokrojonych listków bazylii
1 ząbek czosnku, najlepiej przeciśnięty przez praskę
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy
50 g startego parmezanu
pokrojone orzechy ziemne

Do przygotowania pesto potrzebny będzie nam moździerz i pistel.
Na początku ucieramy w moździerzu czosnek (poprawny sposób ucierania w moździerzu
to ucieranie okrężnymi ruchami pistlem od dna moździerza po ściankach ku górze,
następnie znowu zaczynamy od dna moździerza itd.).
Dodajemy pokrojoną bazylię i znowu ucieramy.
Później dodajemy parmezan, sól i ucieramy.
Następnie wlewamy oliwę i mieszamy pistlem tak, by wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masę.
Na koniec dodaję zazwyczaj rozdrobnione orzeszki ziemne i nie ucieram ich ale lekko mieszam
z innymi składnikami.
Gotowe pesto odkładam na jakiś czas do lodówki.

Składniki na tartę
ciasto:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki wody
1 lyżeczka soli
4 lyżki oleju
2 lyżki oregano 
szczypta pieprzu

dodatki:
2 pomidory
20 dag sera żółtego

Wszystkie składniki na ciasto po prostu mieszam w misce a potem zagniatam:)
Ciasto rozwałkowuje na cienki placek i wycinam nożem prostokąty.
Blaszkę wykladam papierem do pieczenia i smaruje oliwą.
Na każdy prostokątny placuszek nakladam pesto bazyliowe i je nim smaruje.
Następnie spażam pomidory wrzątkiem, tnę je na plasterki i kładę na prostokątne tarty.
Pieczę w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 20 minut.
Przed wyjęciem posypuję startym żółtym serem.
Podaję gdy są jeszcze ciepłe.

Smacznego!



No comments:

Post a Comment