ciasto
2 szklanki mąki
1/2 szklanki ciepłego mleka
20 dag świeżych drożdży
10 dag masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
trochę masła i bułki tartej do wysmarowania blaszki
farsz
840 gram kiszonej kapusty (u mnie był to 1 słoik)
pół szklanki grzybów suszonych
1 cebula
2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
świeżo zmielony pieprz i sól
Drożdże rozetrzyj z ciepłym mlekiem w małej miseczce.
Mąkę i sól odmierz do dużej miski, dodaj rozpuszczone
drożdże i wymieszaj.
Potem do miski wbij jajko.
Dodaj masło i zagnieć ciasto.
Powinno ono odchodzić od dłoni.
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
W czasie gdy ciasto zostało pozostawione do wyrośnięcia...
Kapustę kiszoną pokój i uduś w osolonej wodzie.
Suszone grzyby namocz, ugotuj w małej ilości wody
a następnie pokój na mniejsze części.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
Następnie kapustę kiszoną odsącz z wody dodaj do cebuli.
Pokrojone grzyby dodaj na patelnie i podsmaż z kapustą i cebulą.
Farsz dopraw pieprzem i solą oraz pozostaw do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkuj na prostokątny placek o długości blaszki,
w której zamierzasz piec.
Nałóż na niego farsz i zawiń w roladę.
Formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
Włóż do niej zawinięte ciasto z farszem.
Możesz je ustroić pozostałymi fragmentami ciasta
i posmarować roztrzepanym jajkiem, ale nie jest to konieczne:)
Kulebiak piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez ok. 40 min.
Bardzo dobrze smakuje podawany z czerwonym barszczem.
Smacznego!
No comments:
Post a Comment