Wednesday, August 7, 2013

Focaccia z pomidorami i serem feta


Witam moich kochanych czytelników! 
Nie wiem czy jesteście fanami foccacia, za to ja bardzo je lubie:)
Dlatego proponuje Wam dzisiaj prosty przepis na foccacie z pomidorami i serem feta. 
Jest to potrawa kuchni włoskiej, która od jakiegos czasu gości na moi stole.
Zapraszam do przeczytania przepisu!


Składniki:

ser feta
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki oliwy
pół szklanki wody
pół szklanki lekko cieplego mleka
20 gram drożdży
3 pomidory
szczypta soli
ulubione suszone zioła (np. oregano, bazylia)

Na początku lekko ogrzej mleko w garnuszku i wymieszaj je dokładnie z drożdżami.
Do miski wsyp dwie szklanki mąki pszennej i łyżeczkę soli. 
Następnie dodaj do nich pół szklanki wody i drożdże rozpuszczone w mleku.
Wymieszaj składniki i dodaj 1/4 szklanki oliwy. 
Ciasto zagnieć tak, żeby odchodziło od dłoni, w razie potrzeby dodaj trochę mąki.
Odstaw je na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyłóż na podsypany mąką blat i podziel na kilka kuleczek. 
Każdą z nich zgnieć lekko i rozwałkuj na okrągłe, płaskie bułeczki. 
Ich wierzchy posmaruj oliwą, posyp pieprzem i ziołami. 
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w plasterki. 
Rozłóż je na buleczkach i lekko wcisnij w ciasto.
Na końcu posyp je serem feta. Piecz je w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez ok. 40 minut. 
Po upieczeniu możesz je posypać świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

No comments:

Post a Comment