Witam moich kochanych czytelników!
Nie wiem czy jesteście fanami foccacia, za to ja bardzo je lubie:)
Dlatego proponuje Wam dzisiaj prosty przepis na foccacie z pomidorami i serem feta.
Jest to potrawa kuchni włoskiej, która od jakiegos czasu gości na moi stole.
Zapraszam do przeczytania przepisu!
Składniki:
ser feta
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki oliwy
pół szklanki wody
pół szklanki lekko cieplego mleka
20 gram drożdży
3 pomidory
szczypta soli
ulubione suszone zioła (np. oregano, bazylia)
Na początku lekko ogrzej mleko w garnuszku i wymieszaj je dokładnie z drożdżami.
Do miski wsyp dwie szklanki mąki pszennej i łyżeczkę soli.
Następnie dodaj do nich pół szklanki wody i drożdże rozpuszczone w mleku.
Wymieszaj składniki i dodaj 1/4 szklanki oliwy.
Ciasto zagnieć tak, żeby odchodziło od dłoni, w razie potrzeby dodaj trochę mąki.
Odstaw je na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyłóż na podsypany mąką blat i podziel na kilka kuleczek.
Każdą z nich zgnieć lekko i rozwałkuj na okrągłe, płaskie bułeczki.
Ich wierzchy posmaruj oliwą, posyp pieprzem i ziołami.
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
Rozłóż je na buleczkach i lekko wcisnij w ciasto.
Na końcu posyp je serem feta. Piecz je w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez ok. 40 minut.
Po upieczeniu możesz je posypać świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Smacznego!
No comments:
Post a Comment