Tuesday, September 17, 2013
Fasolka po bretońsku
Składniki:
fasola ,,jaś"
kostka rosołowa
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 mała cebulka
2 łyżki oleju
1 marchew
sól i pieprz do smaku
chudy wędzony boczek, ulubiona kiełbaska
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
Fasolę najlepiej namoczyć dzień przed wykonaniem potrawy.
W tym celu opłucz ziarenka fasoli, wrzuć je do garnuszka
i zalej wodą (poziom wody musi byc na kilka centymetrów
wyższy niż fasoli w garnku, ponieważ fasola napęcznieje,
pochłonie wodę).
Następnego dnia odlej wodę z garnuszka, nalej świeżą
i gotuj wraz z kostką rosołową do miękkości fasolki.
Do garnuszka dodaj listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego.
Co jakiś czas należy mieszać calość.
Następnie dodaj startą na tarce marchew i dalej gotuj.
Na patelni usmaż cebulę z olejem, z pokrojonym boczkiem i ulubioną kiełbaską.
Dodaj je do fasoli i wymieszaj.
Przed podaniem dopraw fasolę pieprzem, solą i koncentratem pomidorowym.
Całość można zagęścić 1 łyżką mąki, rozpuszczonej w odrobinie wody.
...I zjeść ze smakiem tak przygotowaną fasolkę.
Smacznego!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment