Friday, August 23, 2013

Ciasto z jagodami


Składniki:

ciasto
2 szklanki mąki
125 gram margaryny
5 żółtek
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

masa
1 opakowanie śmietany 18%
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 opakowanie cukru waniliowego
5 białek
jagody

do wysmarowania formy
trochę margaryny i bułki tartej

Ciasto wykonujemy bardzo łatwo, wszystkie składniki należy odmierzyć do miseczki i zagniesć:)
Przygotowanie masy zaczynamy od ubicia mikserem białek na sztywną pianę.
Następnie kolejno dodajemy i miksujemy śmietanę, cukier waniliowy i budynie.
Na końcu do masy wsypujemy umyte jagody i mieszamy delikatnie  łyżką.
Okrągłą blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Z zagniecionego ciasta wykonujemy spód i lekko nakuwamy widelcem.
Potem wylewamy masę i wstawiamy blaszkę do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez ok. 40 minut.
Po upieczeniu ciasto można udekorować jagodami, czekoladą albo bitą śmietaną.


Smacznego!

No comments:

Post a Comment