Thursday, August 22, 2013
Ruskie pierogi
Pierogi już chyba zawsze będą mi się kojarzyć z moja babcią.
To prawda ona ma najlepszą rękę do takich pyszności:)
Składniki:
nadzienie
500 gram ugotowanych ziemniaków
200 gram białego sera
1 - 2 łyżki masła
1 cebula
2 łyżki oleju
pieprz
sól
ciasto
3 szklanki mąki
niecała szklanka gorącej wody
1 łyżeczka soli
1 jajko
Jak przyrządzić farsz?
Na początku najlepiej przygotować ziemniaki,
w tym celu obierz je i ugotuj w lekko posolonej wodzie.
Możesz też użyć ugotowanych ziemniaków, które zostały
Ci z poprzedniego obiadu.
Celulkę pokrój i zeszklij na patelni z 2 łyżkami oleju.
Ugotowane i ostudzone ziemniaki należy ugnieść
np. widelcem i dodać do nich twaróg.
Później dodajemy masło i cebulkę.
Wszystko razem mieszamy.
Farsz dopraw pieprzem i solą.
Jak przyrządzić ciasto na pierogi?
Mąkę z solą wsyp do miseczki i wlej do niej wodę.
Potem dodaj jajko i zagnieć ciasto.
Ciasto powinno odchodzić od rąk, w razie potrzeby dodaj trochę mąki.
I cześć ostatnia...
Przygotowane ciasto pierogowe rozwałkuj i szklanką wytnij z niego kółka.
Połóż na każdym po małej łyżeczce farszu.
Każdy zegnij, zlep ze sobą brzegi pierogów.
Możesz to zrobić za pomocą specjalnej maszynki do pierogów,
widelca albo po prostu Twoich paluszków:)
Do garnuszka nalej wodę, wsyp do niej łyżeczkę soli.
Wodę doprowadź do wrzenia.
Wtedy wrzucaj do garnuszka po kilka pierogów
(ja zawsze przy wrzucaniu pierogów do wody
i w czasie gotowania mieszam je łyżką, zapobiega to
sklejaniu sie pierogów podczas gotowania).
Pierogi są ugotowane, gdy wypływają na powierzchnię.
Najlepiej wtedy wyjać je na talerz za pomocą łyżki z dziurkami
a następnie przełożyć na inny, kiedy juz trochę
odciekną z wody.
Pierogi można podawać na różne sposoby np. ze skwarkami,
polane roztopionym masłem, ze zrumienioną cebulką,
posypane pieprzem, z śmietaną...
Tak na prawdę...ile ludzi, tyle smaków, więc o gustach nie dyskutuję:)
Tylko życzę...
Smacznego!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment