Składniki:
ciasto
2 szklanki mąki
125 gram masła
szczypta soli
pół szklanki cukru
2 jajka
20 gram drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
10 śliwek
kruszonka
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
55 gram masła
Mąkę z solą i cukrem wsyp do dużej miski.
Drożdże wymieszaj z ciełym mlekiem w miseczce i przelej do miski.
Dodaj 2 jajka i zagnieć ciasto.
Śliwki umyj, każdą rozetnij na cztery części i wyrzuć pestki.
Okrągłą blaszkę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
Ciasto będzie gęste więc wyłóż nim blaszkę i zagnieć tak,
żeby zajmowało wszędzie jednolitą powierzchnię.
Śliwki powciskaj lekko w ciasto (możesz nimi ułożyć jakiś wzorek).
Następnie mąkę i cukier zagnieć z masłem, żeby powstała kruszonka.
Posyp nią ciasto i wstaw je do rozgrzanego piekarnika.
Piecz je w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez ok. 40 minut.
Smacznego!
No comments:
Post a Comment