Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki
125 gram masła
1/4 szklanki zimnej wody
1 łyżka oliwy
sól
farsz:
3 średnie pomidory
kilka pomidorkow koktajlowych
kilka plasterków szynki lub innej wędliny
sos wypełniacz:
1/2 szklanki śmietany 18%
1/4 szklanki mleka
3 jajka
1/2 szklanki startego żółtego sera
1/2 szklanki startego parmezanu
sól
pieprz
zioła, przyprawy
do wysmarowania okrągłej blaszki:
trochę masła i bułki tartej
Z podanych powyżej składników zagniatamy ciasto na tartę.
Następnie najlepiej zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
W tym czasie pomidory myjemy, sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy skórki.
Kroimy je w plasterki.
Wędlinę kroimy w kostkę.
Na podsypanym mąką blacie kładziemy ciasto i rozwałkowujemy je tworząc okrągły placek, trochę wiekszy niż blaszka, w której zamierzamy piec tartę.
Ciasto wkładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą, okrągłej blaszki.
Można lekko podziurkować spód ciasta widelcem.
Później układamy na nim plasterki pomidorów i pokrojoną wędlinę.
Na wierzch kładziemy pomidorki koktajlowe.
Następnie musimy wykonać sos wypełniacz.
Na początku w miseczce mieszamy śmietanę z mlekiem i jajkami (można to zrobić mikserem).
Później dodajemy starte sery i przyprawy.
Całość mieszamy i wylewamy do formy z ciastem.
No comments:
Post a Comment