Tuesday, August 13, 2013

Ptysie

Moi drodzy jestem tego pewna! 
Po wielu, wielu eksperymentach z ciastem ptysiowym 
uważam, że najlepsze jest ciasto, gdzie nie dodawany 
jest cukier ale dodawane jest trochę soli. 
Bo po co używać cukier do ciasta ptysiowego, 
skoro i tak nadzienie jest słodkie? 
Mam dla Was dobry, niezawodny (jak dla mnie)
przepis na ptysie..własnie takie jakie lubie:)

ps. zdjęcia dodam niebawem:P

Składniki:
ciasto:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
4 jajka
125 gram masła
szczypta soli

nadzienie:
bita śmietana lub krem budyniowy

Wodę zagotuj z masłem w rondelku.
Następnie jednym ruchem wsyp do rondelka mąkę, mieszaj aż ciasto będzie gęste.
Wtedy zdejmij garnuszek z kuchenki i pozostaw do ostudzenia.
Po tym czasie za pomocą miksera wymieszaj ciasto z jajkami i szczyptą soli.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj oliwą.
Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskaj na blaszkę ciasto w formie ptysi.
Ptysie piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza ok. 40 minut.
Przez pierwsze 20 minut pieczenia nie otwieraj piekarnika, ponieważ wtedy ptysie opadną.
Po upieczeniu ptysie rozetnij na półówki i przełóż kremem budyniowym lub bitą śmietaną.
Możesz je posypać cukrem pudrem.


Smacznego!

No comments:

Post a Comment