Friday, August 23, 2013

Ciasto z żurawiną i rodzynkami


Składniki:

ciasto na 1 bochenek
2 szklanki mąki
125 gram margaryny
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
1 jajko
sok z 2 cytryn
1  łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka rodzynek
1 szklanka żurawiny (używałam mrożonej)

do wysmarowania formy
trochę margaryny i bułki tartej

Ciasto wykonujemy bardzo łatwo, wszystkie składniki
należy odmierzyć do miseczki i zagniesć:)
Na końcu do ciasta dodajemy żurawinę, rodzynki i zagniatamy.
Następnie blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Ciasto wyjdzie bardzo gęste, dlatego wkladamy je do formy
i kształujemy bochenek.
Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez ok. 40 minut.


Smacznego!


1 comment:

  1. Weronika Domogród napisala:
    9:08 AM

    ,,Musi być pyszne... Pozdrawiam i witam gorąco"

    dziekuje bardzo za mily komentarz:) 

    ReplyDelete