Friday, August 23, 2013
Ciasto z żurawiną i rodzynkami
Składniki:
ciasto na 1 bochenek
2 szklanki mąki
125 gram margaryny
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
1 jajko
sok z 2 cytryn
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka rodzynek
1 szklanka żurawiny (używałam mrożonej)
do wysmarowania formy
trochę margaryny i bułki tartej
Ciasto wykonujemy bardzo łatwo, wszystkie składniki
należy odmierzyć do miseczki i zagniesć:)
Na końcu do ciasta dodajemy żurawinę, rodzynki i zagniatamy.
Następnie blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Ciasto wyjdzie bardzo gęste, dlatego wkladamy je do formy
i kształujemy bochenek.
Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez ok. 40 minut.
Smacznego!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Weronika Domogród napisala:
ReplyDelete9:08 AM
,,Musi być pyszne... Pozdrawiam i witam gorąco"
dziekuje bardzo za mily komentarz:)